Ervaringen

foto: Rosalie O'Connor www.rosalieconnor.com
foto: Rosalie O'Connor www.rosalieconnor.com

…. en dan komt er altijd weer die vraag: “Wat is Feldenkrais voor een methode?” 

“Het is een bewegingsmethode waarin je onderzoekt hoe je beweegt en hoe je dat kan veranderen, makkelijker of functioneler kan maken. Je doet dat op een ontspannen manier omdat je dan beter kan waarnemen wat je doet. Je kan het zien als onderhoud van je bewegingsapparaat. Voor de één werkt het als een ontspanningsmethode, de ander past de ervaringen van Feldenkrais toe in een sport, muziek of dans. Maar het gaat over nog veel meer.
“Kom het ervaren”, is dan toch altijd het beste antwoord op die vraag. 

 

Moshe Feldenkrais zei onder andere:

“What I’m after isn’t flexible bodies but flexible brains.
What I’m after is to restore each person to their human dignity”
Moshe Feldenkrais

Mijn moeder was pianiste van beroep. Door haar heb ik de Feldenkrais methode leren kennen. Zij kreeg individuele Feldenkraislessen. Het heeft haar enorm geholpen om bewuster van haar houding te zijn en meer ontspannen te kunnen spelen, daardoor ook met meer aandacht voor hoe ze speelde.

Toen ik groepslessen ging volgen deed ik dat omdat ik nieuwsgierig was naar deze methode. Mijn eerste ervaring was dat ik het heel prettige lessen vond om te doen. Het hielp me in een periode dat ik het heel druk had om tot rust te komen. Daarbij kon ik de methodiek gebruiken in mijn werk als bewegingstherapeut en tijdens het Japans trommelen.

Ik geef nu ruim 12 jaar les.
Vaak hoor ik na de les ervaringen en waarnemingen van cursisten over die les, of over de lessen in het algemeen. Bijvoorbeeld: “Na Feldenkrais loopt mijn dag anders. Meer gecenterd in mijn lichaam, ruimere staat van zijn en meer tevreden met wat is.”

Hieronder een selectie.

Feldenkrais lessen helpen me om terug te keren in mijn lichaam. Hard nodig bij een baan waarin ik alleen maar met mijn hoofd werk. (Jeroen)

Na een uur Feldenkrais les, begeleid door de warme stem van Ariane, voel ik me herboren. (Agnes)

Door de oefeningen leer ik hoe ik met zo min mogelijk inspanning, op een zachte en ontdekkende manier, mijn bewegingsruimte vergroot. Na de les voel ik me vrijer in mijn bewegingen, ben ik meer in balans en bewuster van mijn houding. (Lia)

Ik had de neiging om fysiek over mijn grenzen te gaan. Vaak blessures. Door de Feldenkrais van Ariane leer ik voelen hoe ver ik kan gaan. 

Ik leer met aandacht te doen wat ik doe.  Daardoor wordt bewegen leuker en zorg ik beter voor mezelf. 

Soms zit ik op de fiets en dan hoor ik de vriendelijke stem van Ariane mij aanwijzingen geven: ga niet zo ver als je kan, rustig, waar begint de beweging,  gebruik je nog ergens onnodige spieren? Heerlijk is dat. Echt een aanrader deze lessen! (Wendela)

Als theatertechnicus ben ik vaak fysiek bezig. Ik doe nu al zeker 6 jaar aan Feldenkrais en heb het idee dat het helpt om me fit te houden in mijn werk. Ik heb zelden klachten die veel voorkomen in mijn omgeving, zoals rugklachten. Maar wat ik ook merk, en wat ik echt aan Feldenkrais toeschrijf, is hoe goed mijn reflexen zijn bij onverwachte gebeurtenissen.

Dus als ik misstap, of als er iets valt, of als ik zelf struikel. Mijn lijf reageert dan altijd goed. Daar kan ik op vertrouwen. En dat geeft een gerust gevoel. (Erik)