Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais legde de basis voor zijn methode in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hij studeerde mechanica en natuurkunde in Parijs en promoveerde daar aan de Sorbonne in toegepaste fysica. Feldenkrais was een enthousiast voetballer en meester in oosterse gevechtskunsten. Zo behaalde hij als een van de eerste Europeanen de zwarte band in judo. En hij startte – ook als eerste – een judoschool in Parijs.

In deze omgeving, boordevol wetenschap en sport, groeide zijn interesse voor het functioneren van ons zenuwstelsel, in het bijzonder bij het bewegen. Een hardnekkige knieblessure – die hem beperkte in zijn functioneren – bracht Feldenkrais ertoe zelf een behandelmethode te ontwikkelen. Moshe Feldenkrais zette zijn experimenten ruim veertig jaar door. Hij onderzocht het vermogen van het zenuwstelsel zichzelf te reorganiseren en goed functionerende bewegingspatronen tot stand te brengen. Hij raakte gefascineerd door de natuurlijke manier waarop baby’s en kleine kinderen leren bewegen: onderzoeken, ontdekken, uitproberen en zich met vallen en opstaan ontwikkelen.

Dit proces van ontdekkend leren is wat Feldenkrais voor ogen stond bij het ontwikkelen van zijn methode. Die bestaat uit talloze lessen die ongekende mogelijkheden van het spier- en zenuwstelsel onderzoeken. Lessen die mensen – jong of oud, soepel of stram – helpen zich bewust te worden van hun bewegingen. Die helpen de sleutel te vinden tot optimaal functioneren. Moshe Feldenkrais verwierf internationaal bekendheid door zijn werk met musici, atleten en acteurs, volwassenen en kinderen met uiteenlopende (neurologische) klachten.